אחד המושגים ה"חמים" בתחום הטכנולוגיה בשנים האחרונות הוא IoT-Internet of Things.
ה"אינטרנט של הדברים" הוא מושג כללי המתאר אינספור אפליקציות ויישומים המאפשרים תקשורת מתקדמת בין רכיבים או התקנים שונים, והעברת מידע ביניהם.
כולנו התרגלנו לקרוא אימיילים, לשלוח הודעות Whatsapp , להקליט מסלול טיול או להפקיד שיקים באמצעות הטלפון החכם שלנו. אבל האם באותה פשטות נוכל לנטר את הטמפרטורה, מצב המזגנים ונתוני רשת החשמל באתר תקשורת בלתי מאויש? או לבדוק את מצב המצברים וכמות הסולר של גנרטור ולהפעיל אותו מרחוק?
התשובה חיובית: באמצעות מערכת EID@Connect !!
EID@Connect הינה מערכת מתקדמת לניהול, ניטור ובקרה של אתרים מרוחקים באמצעות רשת האינטרנט המבוססת טכנולוגיית IoT.
המערכת כוללת:
1) יחידת בקרה EID@Connect
זהו IOT Gateway המותקן באתר המרוחק ומתממשק להתקנים השונים הנמצאים בו, כדוגמת: חיישני טמפרטורה, לחות, מפלס, ספיקה, מדי מתח ואנרגיה, וסתי מהירות, משאבות, גנרטורים וכד'.
היחידה כוללת מגוון כניסות ויציאות, אנלוגיות ודיגיטליות.
ניתן לחבר ליחידת זו התקני חשמל ואנרגיה שונים כדוגמת וסתי מהירות, מזגנים, גנרטורים ו- PLC באמצעות תקשורת MODBUS/RS485.
קיים דגם עם הזנת מתח חיצונית ודגם עם סוללה פנימית.
היחידה אוספת את הנתונים והמידע הנדרש ומשדרת אותם למערכת הניהול שב"ענן" האינטרנט באמצעות תקשורת סלולארית מוצפנת ומאובטחת באמצעות תקני אבטחת מידע מחמירים.
2) מערכת ניהול SCADA EID@M2M
המערכת מותקנת ב"ענן" האינטרנט וכוללת מגוון רחב של פונקציות ניהול, ניטור ובקרה, כדוגמת: תצוגה גרפית, רישום דוחו"ת, מיקום גיאוגרפי, שליחת SMS ו emails, ממשק WEB וטלפון חכם, ועוד.
מערכת הניהול נגישה מכל מחשב, התקן נייד או טלפון חכם באמצעות תקשורת אינטרנטית מאובטחת.
האפליקציה הגרפית של מערכת הניהול נכתבת באמצעות EDITOR פשוט וידידותי ומוצגת ע"י דפדפן האינטרנט או טלפון חכם.
שיקולים הנדסיים בחיבור אתרים מרוחקים בטכנולגיית IOT
כאשר אנו מחברים אתר תעשייתי למערכת ניהול ב"ענן" יש להתחשב במספר כללים חשובים:
עלויות הקישור הסלולארי
ניהול האתר המרוחק כולל עלויות חודשיות הן לספק השירות ב"ענן" והן לספק הרשת הסלולארית. לפיכך יש לתחשב הן את עלות ההקמה החד פעמית והן את הוצאות התפעול החודשיות.
חבילת הגלישה הסלולארית החודשית מוגבלת בנפח ה- DATA. לפיכך, יש לוודא שיחידת ה- Gateway כוללת אלגוריתם דחיסה של נתונים המנצל בצורה יעילה ביותר את חבילת הגלישה שרכשתם. בנוסף, ניתן להגדיר את קצב הדגימה והשידור של הנתונים מהאתר לענן וההיפך.
אבטחת מידע והצפנה
הנגישות להתקנים שמחוברים לרשת האינטרנט קלה מאוד. פריצה אינטרנטית לאתרים תעשייתיים וביטחוניים עלולה לגרום נזק עצום הן לנפש והן לרכוש. לפיכך יש לוודא שהמערכת מוגנת באמצעי אבטחת CYBER מחמירים. שידור הנתונים חייב להיות מוצפן ברמה גבוהה וכל המערכת חייבת להיות מוגנת מקצה לקצה בפני פריצות ומתקפות CYBER באמצעות תקני אבטחת-מידע מחמירים .
ממשק פשוט להתקנים קיימים
אתר תעשייתי כולל מגוון גדול של חיישנים, התקני בקרה ומתקני אנרגיה שונים. יש לוודא שה- IOT-Gateway כולל מגוון ממשקים כדוגמת: כניסות מחיישני טמפ' שונים (PT100, TC) חיישנים אנלוגיים (0-20mA, 0-10Vdc) , יציאות דיגיטליות ואנלוגיות , תקשורת MODBUS/RTU .
גמישות ונוחות בתפעול
אתרים תעשייתיים משתנים חדשות לבקרים. ציוד ישן מוסר וציוד חדש מתוסף. פרמטרים של מכונות משתנים ומספרי הטלפונים והאימיילים של ההודעות וההתראות מתעדכנים. לפיכך, יש לוודא שעדכון מסכי ה- HMI הגרפיים של מערכת ה SCADA , ההגדרות הלוגיות, רשימת ההתראות השונות ופרמטרים לכיול המערכות נעשים בצורה מהירה, פשוטה וידידותית.
תגובות